Sen sa stal realitou! Lukáš Baránek uvaril halušky v rekordnej nadmorskej výške!

Fond pre budúcnosť športu nesmierne rád pomáha športovcom a ešte väčšiu radosť má, keď sa sny stávajú realitou. Tak to bolo aj v prípade horala, turistu a po novom aj bežca Lukáša Baránka, ktorý si zaumienil bláznivý sen – uvariť naše národne jedlo, bryndzové halušky, na Kilimandžáre. Misia je úspešne zvládnutá! Gratulujeme!

„Prišiel som ovešaný ako vianočný stromček“

Celý nápad vznikol koncom minulého roka. Lukáš sa zamýšľal nad tým ako poukázať na to, čo všetko si na Slovensku máme vážiť. „Výsledkom boli bryndzové halušky, ktoré milujem. Bola to myšlienka, s ktorou som sa nestretol a každý sa hneď spýta – prečo? Okrem toho som pochodil množstvo tatranských vrcholov, niektoré v alpách, aj Mont Blanc a stále som chcel ísť vyššie a rýchlejšie. Najvhodnejšie mi vyšlo Kilimandžáro.“

Celú cestu predchádzalo množstvo dní aj mesiacov plánovania a trénovania. Úspešne dostať na vrch Kilimandžára bryndzu zo Slovenska nie je tak jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. „Okrem dobre premyslenej logistiky, aby bryndza a ďalšie suroviny boli jedlé a zároveň nezamrzli, som si nemohol dovoliť zaváhať ani s ďalšími pomôckami. Na vrchole Kilimandžára by som ich nedokúpil. Do Tanzánie som aj preto prišiel ovešaný ako vianočný stromček a dôkladnú prípravu sme mali aj s celým mojim tímom.“ Baránek vyšiel na najvyšší vrch Afriky s 10-člennou skupinou.

„Nie je miesto, kde by som bol v tom čase radšej“

„Od začiatku bol každý jeden veľmi ochotný. Hneď som vedel, že z toho bude úspešná spolupráca.“ Väčšina z nich sa pre zaujímavosť halušky nenaučila vyslovovať správne, doteraz naše národné jedlo nazývajú hajlušky, ale výstup s 20-ročným Baránkom bol pre nich určite špeciálny. „Celý týždeň som bol spolu s nimi, ostatní zvyknú byť odmeranejší. Takto som mal šancu spoznať ich kultúru a zároveň im predstaviť našu.“ Aj to bol jedným z kľúčov k úspešne zvládnutému projektu. „Mal som jeden moment, asi vo výške 5 500 m. n. m., kedy sa mi ten kopec zdal byť nekonečný, šli sme už príliš dlho. Bol som mierne malátny a nebol som si istý, či je všetko v poriadku. Podali mi však sladený nápoj a to ma rýchlo dalo dokopy.“ Prezradil nám Lukáš aj o trochu krušných chvíľach.

„Na vrchole sme plánovali byť 15 minút až polhodinu. Nakoniec z toho aj kvôli vareniu halušiek bola hodina, čo je pomerne dlho. Všetci však boli správne namotivovaní a prialo nám aj počasie. Nič nám nezamrzlo ani sa nepokazilo, a tak sme museli dávať pozor až na samotné varenie. Bod varu sa napríklad v takej nadmorskej výške dosiahne rýchlejšie. Zdôrazniť zároveň musím, že celý výstup aj výhľad boli nádherné. Vtedy som si hovoril, že nie je miesto, kde by som bol v tom čase radšej.“ Lukáš Baránek vystúpil na Kilimandžáro (5 895 m. n. m.) 6. septembra a zrejme sa postaral o svetový rekord s haluškami uvarenými v najvyššej nadmorskej výške!

Prihláste sa do Fondu aj vy!

Snom Lukáša Baránka je postupne sa dostať na úroveň, kedy bude schopný zdolať aj osemtisícovku. A ako je to s tvojim snom? Povedz nám o ňom vo videu, ktoré je potrebné nahrať na www.nikefondsportu.sk. Možno aj tebe pomôžeme s jeho splnením.

1 Hodnotení

Nahraj svoje video a získaj štedrý grant, ktorý môže nakopnúť tvoju kariéru.

Nahrať video

Športovec mesiaca

Petra Vlhová

Petra Vlhová zaknihovala v kanadskom Tremblante 70. pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári a neskôr vo francúzskom Courcheveli pridala jubilejné 30. víťazstvo. Gratulujeme!

Viac v článku
Sleduj Peťu na sociálnych sieťach